Fakultációk

Közlekedés fakultáció

                1996 óta működik vezetésemmel a fakultáció, a foglalkozásokon minden évben 7.-8. osztályos fiúk vesznek részt. Érdekes módon eddig még nem fordult elő, hogy lányok közül is jelentkeztek volna, pedig ők sem felejtik el hetedikes korukra a kerékpározást és a közlekedésben is részt vesznek…

                A foglalkozások háromféle tevékenységi formára épülnek: gyakorlati kerékpáros ismeretek, KRESZ-elmélet és kirándulás.
                Évente rendszeresen szerveznek Pest megyében különféle közlekedésbiztonsági versenyeket, amelyek két részből állnak: az elmélet tesztlap kitöltését jelenti, a gyakorlati rész pedig egy nagyon nehéz kerékpáros ügyességi pálya. Ezeken rendszeresen mi is részt veszünk. Az első évben még nem rendelkeztünk eszközökkel, ezért a gyakorló pályánk még nagyon szegényes akadályokból állt. Az év végén egy pályázaton nyertünk 60.000 Ft-ot, ekkor vásároltunk két kerékpárt és elkészítettük az ügyességi pálya néhány alapvető akadályát is. Ennek örömére iskolánk is szervezett egy közlekedésbiztonsági versenyt, amelyen részt vettek a szomszéd települések, Kisnémedi, Püspökszilágy, Vácduka és Vácrátót tanulói is.

                Azóta a rendezvény hagyományossá vált, idén a negyedik alkalommal fogjuk megtartani. A verseny lebonyolításában mindig segítségünkre van a Váci Rendőrkapitányság. A résztvevők megvendégelése és a győztesek díjazása az Iskolaszék segítségével történik.

                Tanév közben a fakultációk egy részén a KRESZ elméleti ismereteivel foglalkozunk, a gyalogos, kerékpáros és segédmotor-kerékpáros közlekedés mindenki számára nélkülözhetetlen szabályait beszéljük meg. Az ismereteket gyakorló tesztlapok kitöltésével ellenőrizzük, illetve a helyes válaszok elemzése során rögzítjük.

                A gyakorlati foglalkozásokon a gyerekek kerékpároznak. Fantáziájuktól függően eszközeinkből könnyebb-nehezebb pályákat állítunk össze, majd a versenyekhez hasonlóan pontozzuk a teljesítményt.

                A kirándulások alkalmával a legkülönlegesebb közlekedési eszközökkel ismerkedünk meg. Minden csoporttal elmegyünk a Közlekedési Múzeumba, és megnézzük a repüléstörténeti kiállítást is. Jártunk már a budapesti és a gödöllői repülőtéren. Ferihegyen végignéztünk néhány le- és felszállást, és beszálltunk két használaton kívüli gépbe. Gödöllőn sportrepülőgépeket, sárkányrepülőt és helikoptert láttunk, hazafelé jövet pedig egy kis kerülővel érintettük a mogyoródi Hungaroring pályát, "madártávlatból" - egy szomszédos domb tetejéről- belenéztünk a versenybe is.

                A tavaszi kirándulásunkon mindig a Budai- hegységbe megyünk. Vonattal, majd villamossal eljutunk Hűvösvölgybe, itt van a Budai Gyermekvasút, a régi Úttörővasút végállomása, ahol ma is úttörőgyerekek teljesítenek szolgálatot. A vonattal a János-hegyig utazunk, felmegyünk a kilátóba, a libegőn lefelé menet ismét beláthatjuk a várost. A libegő alsó végállomásától újra hegytetőre megyünk. A Normafa érintésével megkeressük a fogaskerekű vasút Széchenyi-hegyi végállomását, és ezzel a különleges járművel jövünk le a városba.

                A gyerekek minden évben nagyon várják már ezt a kirándulást. A többség még soha nem járt itt és kíváncsi az újdonságokra, aki pedig már ismeri az útvonalat, örül, hogy újra libegőzhet.

 

Az idei tanévben minden héten egy órás a fakultációs foglalkozás. Az egyik alkalommal elméleti ismeretekkel foglalkozunk, következő héten a tornatemben állítunk össze ügyességi pályát. A valamikori közlekedésbiztonsági versenyek anyagi okok miatt elmaradtak, de helyette a gyermeknapon illetve az augusztusi falunapon szoktunk kerékpáros ügyességi versenyeket tartani.

A kirándulások helyszíne nem változott, a repülőtér, Közlekedési Múzeum, budai kirándulás továbbra is szerepel a terveink között. A Vasúttörténeti Parkot is két-három évente meglátogatjuk és amikor a Millenáris Paarkban megrendezték a Titanic-kiállítást, azt is felkerestük.

Merész Lajosné

a közlekedés fakultációt vezető tanár

                            Rajz-kézimunka fakultáció

                A népművészetnek igen sok ága van, amelyet a mindennapi életben is sok sikerrel művelhetünk. A rajz-kézimunka fakultáció segít ebben. A 7-8. osztályos tanulók maguk választják meg, hogy az év folyamán mivel szeretnének foglalkozni. Ősszel, iskolakezdéskor megismerkednek a szertárral, az anyagokkal és eszközökkel. A csoport tagjai lányok és fiúk vegyesen, olyan tanulók, akik a kézügyességüket szeretnék fejleszteni.

                                   Milyen anyagokat használunk?

                Felhasználunk papírt, gipszet, linóleumot, fonalat, textilt, gyurmát, agyagot, csuhét, gyöngyöt, bőrt, filcet, stb.

                Milyen technikákat tanultunk meg?

ð       szövést

ð       textil fújását, filccel való írását, batikolását, festését

ð       bábkészítést flakonból, csuhéból, háncsból

ð       gyöngyfűzést, gyöngyhímzést

ð       filc rátétek készítését

ð       linómetszést, nyomás technikát

ð       szabásrajz készítését

ð       festettünk falra képeket, fújtunk sablonnal

ð       gyurmáztunk, mintáztunk agyaggal

ð       öntöttünk gipszformát és faragtunk gipszet...

                Kedves emlék számomra, hogy egyszer egy nyolcadikos kislány abban a ruhában ballagott, melyet fakultáción ő maga szabott ki, s készített el.

                A falfestés szerelmesei minden szaktantermet kifestettek a tantárgyak szimbólumaival. Pl. ének teremben a violinkulcs és a hangjegyek elevenedtek meg. A tornaterem folyosóján foci, kosárlabda játék folyt, illetve a történelem teremben a különböző korok jelentek meg (az őskortól napjainkig). Hasznos volt, a tanulók nagyon vigyáztak a falakra.

                A csuhé figurák a karácsonyhoz kötődtek, 1-1 db versenyre is elkerült. A szövést az utóbbi években már nem választották a tanulók, pedig készültek csuklópántok, nyakláncok.

                Az utóbbi években bőrrel foglalkoznak szívesen. Készítenek tolltartót, kulcstartót, díszeket, karkötőt, bőrgombot, zsebkendőtartót, számológépnek tokot, vagyis mindennapi használatra való dolgokat.

                Gipsz faragással készül a „Nebuló” Alapítvány emblémája.

                Új technikával foglalkozunk, üvegfestéshez fogtak a csoport tagjai. Hamarosan égetéssel is láthatjuk az eredményt.

                Volt diákjaink ráismerhetnek azokra az anyagokra, technikákra, előző felsorolásunkból, amelyeket ők választottak abban a tanévben, mikor nyolcadikosok voltak. Szép emlék marad a kirándulás, múzeumlátogatás, melynek kapcsán a Szépművészeti Múzeumot és az Iparművészeti Múzeumot látogattuk meg, ahol állandó kiállítás a „mesterségek” tárlata (üveg-, gyöngy-, textil-, bőr-, fa-, vas-, munkákat láthattunk itt).

                Új hatások mindig érnek bennünket is, változik programunk a kívánságok szerint. Remélem, hogy a rajz-kézimunka fakultációt végzettek szeretettel gondolnak ezekre a foglalkozásokra és hasznosítják a tanultakat a mindennapi életben, vagy családjuk körében. Szép emlékek maradnak a versenyeken, kiállításokon elnyert díjak, jutalmak is.

                Szeretettel gondolok minden csoportra, annak tagjaira, hiszen a közös munka során közelebb kerültünk egymáshoz.

Hruskó Istvánné

fakultáció vezető

A rajz kézimunka fakultáció irányítását 2008-tól, a 2008/2009 tanévtől vettem át. A szeptemberi első foglalkozáson megbeszéljük, hogy a tanév során miket szeretnének készíteni a résztvevők. Volt olyan tanév, amikor legtöbbet a szövéssel, különböző csomózásokkal foglalkoztunk. Készültek telefon-tartók, tarisznyák, karkötők. Egyes csoportok főleg üveget festettek vagy szalvéta-technikával készítettek képeket, ajándék tárgyakat. Beszereztünk két ragasztópisztolyt, az elmúlt években a karácsonyi vásárokon ennek segítségével készítettünk termés figurákat, gyertyás asztali díszeket, adventi koszorúkat.
Az idei tanévben a gyöngyfűzés volt a legnépszerűbb, készültek karkötők, gyöngysorok, fülbevalók, szerencse fácskák, virágok. Az ügyeletesek jelvényei, és az aktuális ünnepekhez kapcsolódó dekorációk, ajándéktárgyak is a fakultáción készültek el.
Egy-egy pályázat alkalmával a foglalkozásokon is készünek beadandó rajzok. Legsikeresebb Szécsi Ádámnak a Takarékszövetkezet által meghirdetett rajzpályázatra készült műve lett, ami eljutott az országos kiállításra, és pénzjutalmat is nyert vele.
A tanév végére fakultációs kirándulás van betervezve, ennek keretében utoljára az Iparművészeti Múzeumba fogunk elmenni.

Merész Lajosné

fakultáció vezető

 

Számítástechnika-fakultáció

                A számítástechnika oktatása tanórai keretben a NAT bevezetésével vált lehetővé az 1998/99-es tanévben. Ezt kollégám, Rózsa Zsolt oktatja a felső tagozatban. A gyerekek itt megszerzik a legfontosabb ismereteket. Bepillanthatnak a DOS világába, megismerkednek segédprogramokkal, operációs rendszerekkel és egy kis programozást is elsajátíthatnak.(PASCAL)

                Az 1990-es tanévtől kezdve tartom a fakultációs órákat. Két darab 286-os IBM kompatibilis számítógéppel kezdtük annak idején. Azóta az SZMK és az Iskolaszék segítségével 6 db 486-os,
1 db PentiumI-es számítógéppel és egy tintasugaras nyomtatóval is rendelkezünk. A gépek hálózatba kötésénél és egyéb technikai problémák megoldásánál nagyon sokat segít Kiss Ferenc. Köszönet érte!

                A fakultációra 7-8. osztályban van lehetőség, heti 1-2 órában. Ezeken a foglalkozásokon (ami nem sok) igyekszünk minél többet „alkotni” (s ez által sok új dolgot megtanulni)! A gyerekek ekkorra már rendelkeznek számítógépes ismeretekkel, s ezen kívül van lehetőségünk „mást” is elkészíteni, amire órán nincs idő.

                Ízelítőként egy-két feladat: ? készíthetnek órarendet, oklevelet, plakátot, meghívót, üdvözlőlapot, versenyfelhívást, DSK-igazolványt, köszöntőkártyákat szerkeszthetnek és nyomtathatnak ki a diákok.

                Az 1996-ban Dobrocsi Endréné vezetésével elindított iskolaújságot is már évek óta a szakkörösök írják, szerkesztik, s a kivitelezés, formázás, tördelés nagy része a fakultációs foglalkozásokon történik. Ezen kívül nagyon sok plusz időt is eltöltenek ezek a gyerekek a gépek mellett.

                Második éve, hogy részt veszünk a Pest Megyei Számítógépes Alkalmazói Versenyen. Tavaly a százhalombattai döntőben Zsarnóczai Richárd 1. helyezést, Erődi Péter 8. helyezést ért el. Az idén 5 tanuló indult, két kategóriában. A verseny jelenlegi állása szerint a mezőny első negyedében vannak. Szurkolunk nekik!!!

                Szakkör keretében a 4. osztálytól van lehetőségük a gyerekeknek arra, hogy megismerkedjenek, találkozzanak a számítógéppel. Itt az alapvető ismeretek mellett egy kis rajzszerkesztéssel, kisebb szövegszerkesztéssel, a nekik készült, nagyon könnyen elsajátítható programozással (COMENIUS LOGO) találkozhatnak.

                Az elmúlt években Rózsa Zsolt kollégámmal közösen szerveztünk látogatást az IFABO számítástechnikai kiállításra, melyet minden évben Budapesten a HUNGEXPO területén rendeznek meg. Rengeteg újdonságot láttunk s próbálhattunk ki, sőt a gyerekek versenyezhettek is, s nyertek is apróbb ajándékokat. Két éve pedig a váci ZOLLNER gyárban tettünk látogatást, ahol láthattuk többek között a számítógép „születését” is.

 

Rakovicsné Erdősi Katalin

fakultáció vezető

 

2001-ben vettem át a számítástechnika fakultáció vezetését. A pozitív hagyományokat megtartva, azokat újabb kezdeményezésekkel kiegészítve végezzük a munkánkat. A hagyományos feladatok elvégzése mellett továbbra is szerkesztjük az iskolaújságot, támogatva ezzel is a diákönkormányzatot. Két évvel ezelőtt elindítottuk az iskolai „Hírmondó”-t. Szerkesztői: Vezsenyi Enikő, Kelemen Barbara, Antal Alexandra végzős tanulóink. Ez egy elektronikus újság, amely az iskolai élet eseményeiről, történéseiről adott tájékoztatást, valamennyi alsós osztály rajzait bemutatták, ünnepekre készítettek prezentációkat, ballagásra a végzős diákjaink fényképeiből készítettek egy összeállítást, stb.
Az idei évben sikerült megvalósítani régi tervünket, elkészítettük és megjelentettük az iskolai honlapot iskolánk átadásának 50. évfordulója alkalmából. Ez a honlap is diákmunka, Antal Zoltán készítette a nyitólapot, a több éven keresztül gyűjtött anyagokat Toldi Dániel, Juhász Ádám segített elhelyezni a megfelelő oldalakon. A hármójuk jóvoltából látható most mindez. Az erdőkertesi informatika versenyre fakultációsokból állt össze az iskolai csapat. Negyedik helyen végeztünk hat csapatból. A csapat tagjai: Kiss Sára, Juhász Ádám, Fedor Roland, Szerencsés Martin, Toldi Dániel. Egyéni versenyt nem hirdettek, de az eredményhirdetésen egyedül  Toldi Dani munkáját mutatták be, mint legjobb megoldást.
Az idei tanévtől elindult a 2. és 3. osztályokban a számítástechnika oktatása. Hetente egy-egy órás foglalkozáson találkozunk, főként a délelőtti órák tananyagához kapcsolódnak célkitűzéseink. Mindenkinek van gépe, ennek megfelelően haladunk a feladatmegoldásainkban. Olvasunk, számolunk, rajzolunk, stb.
Csökkenő anyagi források ellenére vannak terveink, melyek megvalósításán fáradozunk. Föltétlen meg kell említenem Kiss Ferenc szülő nevét, aki a kezdetek óta  segít minket abban, hogy megfelelő technikai szinten álljon ez a 25 gépből álló iskolai hálózat. Köszönjük a fáradozását!

 

Rózsa Zsolt

fakultáció vezető

Készült: 2009-2018

Váchartyán        dokumentumok        elérhetőség