Énekkar

A váchartyáni gyermekkórus

Váchartyánban régi hagyománya van a csoportos éneklésnek.

1945. előtt Nagy Gábor és felesége tanították azokat a fiatalokat, akik részt vettek Vácon, a Bárdos Lajos zeneszerző indítványára, országosan szervezett "Éneklő Ifjúság" rendezvényeken.

1945. után Gáll Béla tanított éneket az általános iskolában (előtte a református gyerekeket nevelte), majd évtizedeken keresztül, 1978-ig Cserepkai János.

Az 1960-as évektől kórus- és kiscsoportos énekversenyeken sok dicsérő oklevelet kaptak, arany fokozatot elérve az általános iskolások. A 70-es évek végén, az előzőkben leírt eredményeket folytatva én vezettem az énekkart, majd 1980-tól körülbelül egy évtizedig Farkas Pál. Ez alatt én a szólampróbák tartásában vettem részt. Farkas Pál vezényletével a gyermekkar az „Éneklő Ifjúság” hangversenyein, egy sikeres rádiófelvételen és különféle rendezvényeken énekelt Váchartyánban lakóhelyünkhöz közel: Vácon, Veresegyházon, Gödöllőn és külföldön is: Finnországban, Németországban. A szereplések szervezésében Farkas Pál felhasználta zenetanári, zenekari kapcsolatait és azt, hogy ő a váchartyáni női kar vezetője is. Többször énekelt a gyermekkórus zenekari kísérettel és a női karral közös hangversenyeken. Később, vezetésemmel is szerepeltek a gyerekek Váchartyánban és elsősorban megyénk területén énekeltek, így Nagykőrösön és Felsőgödön. A gyermekkórus emlékezetes eredménye volt az 1995-ben Gödöllőn elért arany fokozat, mellyel együtt meghívást kaptunk Budapestre. Itt énekelhettünk a zeneakadémiai díszhangversenyen. A kórus szép, tiszta éneklését, a résztvevő gyerekek munkáját, figyelmét, a kórus tevékenységre fordított idejét dicséretek és elismerő tapsok jutalmazták. Az énekkar zongorakísérői zenetanárok voltak, és kórusunk két tagja, korábban Benkó Katalin, majd évekig Horváth Tímea. Az elmúlt évtizedekben a gyermekkórus átlagos létszáma 40 fő körül mozgott, így az éneklő fiatalok nevének felsorolása szinte lehetetlen, azok sokunk örömére nagy számú oldalt töltenének meg. Az általános iskolában folyamatosan felnövő, és onnan évente kikerülő tanulók állandó összetétel-változást jelentettek a gyermekkórusban, de egyben azt is, hogy sok fiatal éneklő ismerte meg Bárdos, Kodály, Bartók, Bach, Händel és más zeneszerzők darabjait, magyar népdalokat, más népek dalait és szép élmény maradhatott mindannyiuk számára az együtténeklés. Horváthné Gáspár Judit
Iskolánk gyermekkórusa 2008. szeptemberében újjászerveződött. Létszámunk 30-35 fő, mely 1-8 osztályig fogja össze az énekelni szerető tanulókat. Állandó résztvevői vagyunk az iskolai és községi ünnepségeknek. 2009 és 2010 tavaszán is szerepeltünk a Budapest XV. kerületében megrendezett Éneklő Ifjúság kórusversenyen, ahol ezüst minősítést szereztünk. 2010. novemberében a Cansonetta női kar ( karnagyuk: Farkas Pál) meghívására kórustalálkozón vehettünk részt a váchartyáni művelődési házban. Csodálatos élmény volt! December 9-én adventi hangversenyen szerepeltünk, melyet iskolánk 50. születésnapja alkalmából szerveztünk. Remélem hasonlóan mozgalmasan folytatódik kóruséletünk a jövőben is.

Kovácsné Csatlós Ágnes
10 éves a Pacsirta kórus

A Váchartyáni Apáczai Csere János Általános Iskola gyermekkórusa 2008-ban alakult iskolánk diákjaiból. Az énekkarnak, mely 2015. óta a Pacsirta gyermekkórus nevet viseli, bármely tanuló tagja lehet, aki kedvet érez a kórusénekléshez, illetve aki jól érzi magát vidám, összetartó közösségünkben.

Repertoárunk igen sokrétű, hiszen örömét kell szolgálnia mind a kisiskolásoknak, mind a kamaszoknak.

Énekkarunk állandó résztvevője az iskolai és községi rendezvényeknek.

Megalakulásunk óta négy alkalommal kértünk minősítést Éneklő Ifjúság kórusversenyen, ahol 2010-ben ezüst, 2012-ben, 2014-ben és 2018-ban arany minősítést szereztünk.

Számos eseményen szerepeltünk az elmúlt 10 év során.

Énekeltünk iskolai Ki mit tud? rendezvényeken, jótékonysági rendezvényeken, falunapokon, szüreti felvonuláson, idősek napján. Részt vettünk a Dunakanyar Népművészeti Fesztiválon. Énekszóval dicsőítettük az Urat a református templomunk felépítésének 230. évfordulója, majd a reformáció 500. születésnapja alkalmából.

Rendszeresen szerepelünk kórustalálkozókon, melyeken olykor vendégként, máskor vendéglátóként veszünk részt.

A tavalyi tanév során sikeres pályázatot nyújtottunk be az EMMI-hez. A pályázati pénzből kottákat vásároltunk, az énekkaros tanulóknak pólókat és jelvényeket készíttettünk, nyakkendőket varrattunk.

A tanév végén jutalomkiránduláson vehettek részt dalos pacsirtáink.

Kórusunk nagy népszerűségnek örvend a tanulók körében.

Létszámunk átlagosan 40 fő. Mindannyian lelkesen látogatják a kóruspróbákat, szívesen vesznek részt a szerepléseken.

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegít sok bajon.

A zene … az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.” /Kodály Zoltán/

Kovácsné Csatlós Ágnes

kórusvezető

Készült: 2009-2018

Váchartyán        dokumentumok        elérhetőség